6. rész: A Dráma ára

(Ha lemaradtál az előző részekről, elolvashatod itt)

A Dráma ára, hogy a végén rosszul érezzük magunkat. De a konfliktusoknak nemcsak érzelmi, pszichológiai ára van.

A Dráma (negatív konfliktus, játszma) minden szervezetben, közösségben és kapcsolatban a legtöbb energiát felemésztő erő. Egy amerikai felérés szerint a céges alkalmazottak több mint 2.5 órát töltenek hetente azzal, hogy konfliktusokat próbálnak megoldani. Az AtTask software-cég adatai szerint ez az USA vállalatainak éves szinten 359 millió $ veszteséget termel. Nem tudom, ez a szám mennyi lenne Magyarországon, de az adatok így is elgondolkodtatóak.

Nehéz időkben, mint most, amikor az egészségünk, egzisztenciánk van veszélyben, állandó változás van, sok a bizonytalanság és a félelem, folyamatosan újszerű helyzetekkel kell megbirkóznunk – ilyenkor több a feszültség és a stressz, kevesebb a türelem és a rugalmasság és emiatt sokkal több a konfliktus is.

Mi a megoldás?

A Dráma nélküli pozitív konfliktus, amely az együttérzésre és a felelősségvállalásra építve segít beleállni a konfliktusokba, miközben kiutat mutat a játszmákból.

Az együttérzés (compassion) szó latin eredetű és annyit jelent, hogy “együtt szenvedni”. Amikor együttérzést fejezünk ki, nem elkerülni vagy elodázni akarjuk a konfliktust, hanem lehetőségnek tekintjük, amiből tanulhatunk és fejlődhetünk, nagy dolgokat tudunk építeni és energiát tudunk meríteni egy jobb kimenetelhez. Viszont…

“Az empátia felelősségvállalás nélkül nem vezet sehova. A felelősségvállalás empátia nélkül elidegenít. A kettő megfelelő elegye a hatékony vezetés eszenciája.” /Nate Regier/

A felelősségvállalás a másik fontos “magic ingredient”, varázsadalék a pozitív konfliktus koktélhoz, Elengedhetetlen, hogy felelősséget vállaljunk a konfliktusban betöltött szerepünkért, rejtett motivációinkért, és felelősen lépéseket tegyünk a probléma megoldásáért.

Az előző részekben bemutattuk a Dráma jellegzetes szerepeit, szereplőit. Ha lemeradtál róla, elolvashatod itt: A következő részekben megmutatjuk, hogyan kerülheted el a Drámát vagy léphetsz ki belőle, melyek azok a készségek, eszözök, amelyek segíthetnek ebben.

Következő rész: Légy Nyitott! 

EZITTAREKLÁMHELYE:  Ha vezetőként úgy találod, hogy sok a Dráma, a konfliktus a csapatodban vagy a szervezetben, ahol dolgozol és ehelyett szeretnéd te vagy a csapatod megtanulni a konfliktusban rejlő erőt pozitívan, építően használni, kattints ide.