Ha lemaradtál az elejéről, a korábbi írásokat megtalálod itt.

3. rész: Az Üldöző

Az Üldöző sokak által kedvelt Dráma-szerep… mert az Üldözőben erő van. „Nem hagyom, hogy lenyomjanak”, „Én nem hibázhatok”, „Én jobban tudom” és különben is én sokkal „Okébb”  – okosabb, szebb, kompetensebb, erősebb, stb. – vagyok, mint mások.”

Az Üldöző szerepben lévő ember szóban támad, kritizál, kioktat, hibáztat vagy manipulál másokat, miközben meg van róla győződve, hogy „ÉN OK vagyok, TE nem vagy OK”. Az Üldöző szerepbe belépők úgy gondolják, hogy – mivel ők jobban tudják – rendben van, ha kritikával, kioktatással, fenyegetéssel vagy érzelmi zsarolással érjék el a másiknál azt, amit akarnak.

Hogyan hangzik egy karanténba zárt Üldöző:

„Elegem van belőletek! Nem tudtok már végre csöndben maradni!?”

„Kivinnéd végre a szemetet?”

„Hányszor kell még elmondanom, hogy moss kezet, amikor bejössz a lakásba! Ne így! Alaposan!”

„Nem értem mit nem lehet ezen végre megérteni! Ebben a családban mindenki olyan…!”

Persze ahhoz hogy Üldöző szerepbe lépjünk, nem feltétlenül kell ordibálni, vagy megemelni a hangot, tudunk másokat nyugodt hangon is sértegetni. A másik kritizálása, a „mindig”, „soha”, „már megint”, „végre” kifejezéseket tartalmazó mondatok szinte észrevétlenül belevisznek minket ebbe a szerepbe, és ezzel meg is hívjuk a másikat, hogy szálljon be velünk a Dráma-háromszögbe.

Az Üldözőknek általában Áldozatokra van szükségük, hogy fenntarthassák a Drámát. Ugyanakkor van, amikor meglepődünk, mert a másik, köszöni, de nem kér az Áldozat szerepből, hanem beszáll mellénk a ringbe, és felveszi a kesztyűt, azaz visszatámad.

Ilyenkor az elindul a boksz, és előbb vagy utóbb az egyik az Áldozat szerepében végzi… De egy szinte biztos, a végén mindketten rosszul érzik magukat. A „nyertes” hiába érzi a „Na ugye, igazam volt” dühös örömét, a nyereséggel járó őszinte autentikus öröm elmarad, a veszekedés eltávolodással, kapcsolat megszakításhal jár, és a „nyertes” sokszor magára marad.  

Na de ahol van árnyék, ott van fény is! Nézzük meg az Üldöző szerep másik oldalát: aki könnyen lép Üldöző szerepbe, arra sokszor jellemző, hogy nagyon kitartó és elkötelezett amellett, amiért harcol. Lojális az elvei és eszméi mellett. Erős értékrendje van, ami irányítja a döntéseit. Ha a kitartását és elkötelezettségét jól használja, akkor esélyesebb, hogy eléri a célját, mint azok a „versenytársak”, akik meghátrálnak, vagy feladják a küzdelmet.


Következő rész: Az Áldozat

EZITTAREKLÁMHELYE: A negatív DRÁMA minden kapcsolatban, közösségben és szervezetben a legtöbb energiát felemésztő erő. Egy felmérés szerint hetente több, mint 2.5 órát töltünk azzal, hogy konfliktusokat próbálunk megoldani. Ha vezetőként úgy találod, hogy sok a Dráma a csapatodban vagy a szervezetben, ahol dolgozol és ehelyett szeretnéd a konfliktusban rejlő erőt pozitívan, építően használni, kattints ide.