4. rész: Az Áldozat

“Nem tudom… nekem ez nem megy, én nem vagyok képes rá. Ezt nem lehet megcsinálni.

Már megint minden rám maaradt. Mindig mindent nekem kell csinálni.

Én olyan szerencsétlen vagyok. Engem senki sem szeret.

Igen, ezt már mind próbáltam, de rajtam semmi nem segít. Erre nincs megoldás.“

Ismerősen hangzanak ezek a mondatok?  Nézzük meg, mik azok a viselkedések, amelyekkel könnyen az Áldozat dráma-szerepébe lépünk:

Az Áldozat túlalkalmazkodik mások kedvéért, túl sokat vállal, Sokszor megalkuszik a békesség érdekében, akkor is amikor ez nem jó neki. Kerüli a konfliktust, akkor is, amikor szükség lenne rá, hogy meghúzza a határt vagy hogy konfrontálódjon és érvényt szerezzen a saját igényeinek.

Általában másokat okol a helyzetért, amibe került, és gyakran érzi magát megbántva, ha támadás éri vagy őt okolják valamiért.

Előfordul, hogy panaszkodik, anélkül, hogy segítséget kérne, és ha mégis kap egy önkéntes “Megmentőtől”, azt nem fogadja el, sőt, megmagyarázza, miért nem megfelelőek számára a másik tanácsai – “Igen,de…” – így maradhat eredeti szerepében.

Az Áldozat szerepében lévő abban a hiedelemben van, hogy “Én nem vagyok OK, te OK vagy.”

Üldözőt vagy Megmentőt keresnek a Dráma fenntartásához. A Megmentő átvállalja helyettük a felelősséget a probléma megoldásában, így ők immár joggal érezhetik, hogy “Te olyan ügyes vagy, de látod, én nem”.

Ha elég sokáig panaszkodnak, vagy keseregenk, az is előfordulhat hogy a Megmentő helyett belép a Drámába egy türelmét vesztett Üldöző, aki – talán még jobban – megerősíti az Áldozatot szerepében.

Mi lehet a rövid távú nyereségem ebben a szerepben? Nem kell felelősséget vállalnom és erősfeszítsét tennem a probléma megoldásáért (hátha jön és megment valaki), amíg panaszkodok, figyelmet és együttérzést kapok másoktól. És elkerülhetem az általam oly nagyon utált konfrontálódást.

Sajnos hosszú távon az Áldozati viselkedésforma inkább a szőnyeg alá söprést, visszahúzódást, elhallgatást, önbizalomhiányt és az alacsony teljesítést erősíti.

Ha a dolog jó oldalát nézzük, arra, aki könnyen lép Áldozat szerepbe sokszor jellemző, hogy együttérző, figyelmes és odaadó másokkal szemben. Könnyen ráhangolódik mások igényeire (akkor is, amikkor a sajátjára nem), segítőkész és önfeláldozó másokkal szemben. Ha ezeket az erősségeit pozitívan használja, miközben felelősséget vállal magáért és a helyzetekért, amibe kerül, Áldozattá válás nélkül érheti el célját.

Következő rész: A Megmentő