PCM® Személyiségtípusok

PCM® Szolgáltatásaink:

Egyéni / vezetői coaching PCM®-mel

A résztvevő egyéni személyiség profilja alapján vezetői önismereti folyamat.

PCM® - alapozó képzés (2 nap)

Bevezetés a modell hátterébe és a PCM® alapú kommunikáció alapvető elemeibe. A tréningen a fókuszpontokat az igények szerint alakítjuk. Ezek lehetnek pl. a kommunikáció fejlesztése, a vezetői hatékonyság fejlesztése, az értékesítői hatékonyság, stb.
w

PCM® Gyakorló alkalom (1 nap)

A PCM® modell sokoldalú alkalmazásának gyakorlása, készségfejlesztés a személyiségtípusok felismerésétől a stresszhelyzetek kezeléséig.

Csapatok fejlesztése PCM® alapon

Egyéni visszajelző beszélgetés a csapat minden tagjával a személyes PCM® profiljuk alapján, ill. csapatszintű coaching alkalmak.

Mi a Process Communication Model®?

A PCM® egy tudományosan is hitelesített, innovatív eszközrendszer, mely lehetővé teszi azt, hogy hatékonyan kapcsolódj másokhoz. Legyen szó mások megértéséről, motiválásáról, hatékony kommunikációról, vagy a stresszhelyzetek kezeléséről, a PCM® praktikus, azonnal alkalmazható iránymutatást nyújt.

Miben más a PCM®?

Korábban, vezetőként, illetve most, coach-ként is sok tapasztalatot szereztünk a különböző személyiségtesztek területén, és mindegyik esetben szembesültünk azzal, hogy bár elkészül egy személyiségvonásokon alapuló elemzés, mégsem ad eléggé kézzelfogható eszközöket arra, hogy kommunikáció és viselkedés szintjén hogyan bánjunk másokkal, vagy hogyan fejlesszük a saját személységünket.

A Process Communication Model® ezekre a kérdésekre választ ad, mert:

 • a viselkedésben megfigyelhető mintázatok felmérésén alapul;
 • könnyen használható irányelveket ad ahhoz, hogy hogyan kommunikáljunk hatékonyan másokkal;
 • a stressz esetén jelentkező, megfigyelhető viselkedési minták leírásán keresztül megérthetjük a saját működésünk és kapcsolataink nehézségeit;
 • a PCM® egy könnyen megérthető, logikus rendszer, és egyszerű azonnal alkalmazni.

A Process Communication alapelvei:

 • A PCM® szerint minden ember személyisége leírható hat alapvető személyiségtípus egyedi kombinációjaként. A kombinációk illusztrálására a modell egy hat szintes ház – “a személyiség építménye” – analógiáját alkalmazza.
 • A “személyiség építményének” szerkezete, valamint aktuális életpozíciónk meghatározza azokat a módozatokat, viselkedésmintázatokat, amelyeken keresztül a világhoz és más emberekhez kapcsolódunk.
 • Személyiségünk szerkezete számos további személyes jellemzőt is meghatároz, például a stresszes helyzetben mutatott viselkedésünket és kedvelt kommunikációs mintázatainkat. 
A PCM® komplex képet fest az egyénről.

Miben segíthet a PCM®?

 • Önismeret, hatékony kommunikáció, konfliktuskezelés, értékesítés területén: A megfigyelhető viselkedés alapján megtanulunk következtetni partnereink személyiségére, erősségeire; konkrét szavak szintjén meg tudjuk mondani kihez milyen „kommunikációs kulcs” illik, és viselkedéses szinten megfogalmazzuk a sikeres kapcsolódáshoz, együttműködéshez szükséges lépéseket, változásokat.
 • Vezetőként: A módszer segítségével abban tudunk személyes támogatást nyújtani, amiben arra valóban szükség van. A vezető megérti saját erősségeit, sikerstratégiáit, motivációit, személyiségük belső mozgatórugóit, és azokat a tényezőket, amelyek hatékonyatlansághoz vagy akár kudarchoz vezethetik.
 • Együttműködés és csapatmunka fejlesztésében: Segít megérteni az emberi kapcsolatok, a sikeres együttműködés és a konfliktusok dinamikáját.
 • Stressz-kezelésben: Megismerjük az egyes személyiségek, stressz alatti viselkedési mintázatait és a hatékony megküzdési stratégiákat.

InsideOut

Mert hisszük, hogy az igazi változás az egyénből, belülről jön, és hogy egy ember is idézhet elő változást a rendszerben.

© InsideOut Leadership Kft.